Kimler Sağlık Sisteminden Ücretsiz Olarak Yararlanabilir?
- bayram özkan
- 29 Kas 2022
- 2 dakikada okunur
Günümüzde işsizlik ciddi bir problem teşkil etmektedir. Bu da insanların aklına sağlık hizmetlerine nasıl ulaşırım sorusunu getirmektedir. Her hangi bir kurumda çalışmayan, herhangi bir kurumda sigortası bulunmayan, aylık geliri düşük vatandaşlar kendileri, eşleri ve çocukları ücretsiz sağlık hizmetlerine nasıl ulaşacaklar? Sigortası ve dolayısı ile de herhangi bir sağlık güvencesi olmayan vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir.
Herhangi Bir Sosyal Güvenceniz Yoksa Genel Sağlık Sigortasından Nasıl Yararlanırsınız?
Aylık geliri asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin eğer hiçbir kurumdan sigortası yoksa kendi primlerini ödeyebilirler ve Genel Sağlık Sigortalısı (GSS) kapsamı dahilinde ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler.
Kişilerin bu durumda ödemesi gereken tutar brüt asgari ücretin yüzde 3’ü olarak belirlenmiştir. 2022 yılının Ocak ayında kişilerin ödemesi gereken prim miktarı 150 lira olarak belirlenmiştir. Ancak Temmuz ayında ödenmesi gereken Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim miktarı artmış ve 194 TL olarak güncellenmiştir.
Ancak ilgili kanuna göre, bir aile içinde kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin 3'te 1'inden az olması halinde hane halkından Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi alınmamaktadır. 2022 yılında bir ailede kişi başına düşen aylık gelir 1.668 TL'nin altında olanlar için Genel Sağlık Sigortası primi ödeme hakkı verilmiştir.
Prim Ödemeden Ücretsiz Sağlık Hizmetlerinden Faydalanmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Prim ödemeden ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanmak için gelir testine girmek gerekiyor. Gelir testi kişilerinin gelirlerinin prim ödemek için yeterli olup olmadığının anlaşılması için uygulanan bir testtir. Bunun için ilgili kurumlarda ya da e- devlet üzerinden doldurulan formda kişi hane halkının gelir, gider ve malvarlıkları ile ilgili bilgileri verir.
Gelir testine başvurmak için ikamet edilen ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidebilir ya da e-devlet üzerinden gelir testine başvurabilirsiniz. E- devlet üzerinden yapılan başvurular çok kısa süre içerisinde sonuca ulaşır. E- devlet üzerinden de, kurumlara yapılan başvurularda da mutlaka ilgili form doldurulmalıdır.
Bu formda;
Hanede yaşayan kişi sayısı
Hanede çalışan kişi sayısı
Evin kira mı, hanedekilerin kendilerine mi ait olduğu
Bütün günlük giderler
Hanede kaç çocuğun olduğu ve çocukların yaşı gibi alanların doldurulması gerekmektedir.
Test sonucunda ailenin geliri belirlenen miktardan düşük çıkarsa hane halkı ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.
Ücretsiz Sağlık Hizmetlerinden Hangi Kurumlarda Faydalanılır?
Genel Sağlık Sigortası ile prim ödemiş olun ya da prim ödememiş olun;
Sağlık ocakları,
Devlet hastaneleri,
Şehir hastaneleri
Tıp fakültesi hastanelerinde ücretsiz olarak tedavi görebilirsiniz.
Genel Sağlık Sigortası özel hastanelerde geçerli değildir, özel hastanelerde sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanmak için özel sağlık sigortası yaptırmak gerekmektedir. Koşullar benzer şekilde devam ettiği sürece Genel Sağlık Sigortasından faydalanmaya devam edebilirsiniz.
Comentários