top of page

İsteğe Bağlı Sigorta Başvurusu İçin Kimler Faydalanabilir?

Güncelleme tarihi: 14 Oca 2023

Türkiye'de ikamet edenler ve Türkiye'de kaldıkları süre boyunca sosyal güvenlik anlaşması yapılmamış ülkelerden gelen Türk vatandaşları, 5510 sayılı Kanun kapsamındaki zorunlu sigortalılık gerektiği şekilde çalışmamaktadır. Sigortalıysanız ancak ayda 30 günden az çalışıyorsanız veya tam zamanlı çalışmıyorsanız, Türk Sosyal Güvenlik Kanununa göre malullük veya yaşlılık aylığı kendi sigortaları ile almayanlar ve 18 yaşından büyük olanlar için geçerlidir.

Kanun yürürlüğe girmeden önce yürürlükten kaldırılan kanuna göre gönüllü sigortanız varsa, hiçbir şey yapmadan kanuna göre gönüllü sigortalı olmaya devam edebilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta primi, sigortalı tarafından belirlenen asgari ve azami prim arasında belirlenen primin %32'sidir. Bunun %20'sini MYÖ, %12'sini genel sağlık sigortası primleri oluşturmaktadır.

İsteğe Bağlı Sigorta İçin Nereye Nasıl Başvuru Yapılır?

İlk defa isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin, sosyal sigorta primi değiştirme yönetmeliği ekinde bir örneği bulunan “Gönüllü Sigorta Dekontu Beyan Formu”nu ikamet ettikleri yerdeki Sosyal Sigortalar Müdürlüğü/Sosyal Refah Dairesi'ne teslim etmeleri gerekmektedir. E-devlet üzerinden online olarak da başvuru yapabilirsiniz. Kayıt yenilemek isteyen sigortalıların sadece bir başvuruda bulunmaları yeterlidir.

İsteğe Bağlı Sigorta Ne Zaman Başlamalıdır?

İsteğe bağlı olan sigorta, kurumun başvuruyu aldığı gün başlamaktadır. Herhangi bir sigorta şirketi ne kadar ücret almaktadır? İsteğe bağlı sigorta primleri, primin kapsadığı asgari ve azami günlük gelirler arasında kalmak kaydıyla, sigortalının beyan ettiği günlük geliri esas alır. İsteğe bağlı sigorta primi, sigortalı tarafından belirlenen aylık primin asgari ve azami prim arasında %32'sidir.

Bunun %20'si malullük sigortası, yaşlılık sigortası ve ölüm sigortası, %12'si genel sağlık sigortası içindir. Dolayısıyla 2022 yılı için prim günlük kazanç tabanının üzerinde kazanç beyan eden bir opsiyonlu sigortalının ödediği aylık prim 1.601,28 TL'ye tekabül etmektedir. 12 ay içinde kayıt olunan aya ait primi ödemeyen sigortalı o aya ait primi ödeyemez.

İsteğe Bağlı Sigorta Nasıl Çalışır ve Çalışmalıdır?

İsteğe bağlı sigortalılık hakkını sonlandırmak isteyen bireyler, pirim ödemesi tamamlanmış son günü olması ve sigorta aylık alma talebinde bulunanların, aylık almayı hak etmiş olmak koşuluyla talep tarihi itibariyle, vefat eden isteğe bağlı sigortalının vefat tarihi itibariyle son bulur.

İsteğe Bağlı Sigortalılık Ödenek Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İşsizlik sigortası, ayda 30 günden az çalışanlara, sözleşmeli yarı zamanlı çalışanlara ve 30 güne kadar gönüllü sigortalı çalışanlara uygulanır.

2021'e doğru;

  • Asgari günlük gelir 119,25 TL'dir. Asgari aylık gelir 3.577.50TL

  • Günlük kazanç tavanı 894,38 TL - aylık kazanç tavanı 26.831,40 TL olarak hesaplanır.

İsteğe Bağlı Sigortalılık Halinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İsteğe bağlı primlerin ödendiği süre malullük sigortası, maluliyet sigortası, yaşlılık sigortası, ölüm sigortası ve genel hastalık sigortasının uygulanmasında dikkate alınır ve (b) bendi anlamında sigortalılık süresi olarak kabul edilir. Kısa vadeli sigorta alacaklarında, isteğe bağlı sigortalının prim katkı payına hak kazanan gelir ve prim ödeme gün sayısı dikkate alınmaz. Seçmeli sigortalı kişiler, bağımlı olsalar bile, 5510 sayılı Kanun'un 60(1)(b) maddesi anlamında genel sigortalı sayılırlar ve sağlık sigortası için ödeme yapmanız gerekir.


Comments


Haberler

bottom of page