top of page

Fazla Ödenen Sigorta Primlerinin İadesi Yapılır Mı

Güncelleme tarihi: 14 Oca 2023

Sigorta Primi Nedir?

Sigorta primi çalışanların işverenleri tarafından sağlık ve emeklilikten faydalanmaları için ödenen miktardır. Bu ödenen miktar her ücretli çalışan için geçerlidir. Çalışanlarının sigortasını yaptırması işverenin en büyük sorumluluğudur. Sigortasız işçi çalıştırmak yasa dışı sayılır, doğal olarak suçtur.

Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Sigorta prim kişinin aldığı brüt miktara göre hazırlanır. İşverenin koşullarına bağlı olarak da değişen prim oranı, yıllık olarak devletin düzenlediği taban ve tavan oranlar arasında belirlenir. Çalışanın günlük prim ödemesi ve aylık prim ödemesi de oranları etkilediği için farklılık gösterebiliyor.

Sigorta primi hesaplanırken branşlarda dikkate alınmaktadır. Bunun yanına ek olarak da anlaşma da yer alan teminat, kişisel ihtiyaçlar sayesinde oranlar değişiyor. Farklılık göstermesinin sebebi de bu yüzdendir. Yükselmesinin bir diğer nedeni de her yıl devlet tarafından düzenlenen maaş ve tavan - taban miktarıdır.

Sigorta Prim Oranları

Herkes tarafından merak edilen sigorta primleri nasıl ödenir sorunun yanına bir de prim oranları nasıldır? diye sorduk. İşte oranlar;

  • İşveren Payı SGK Primi % 20,5

  • Çalışan Payı SGK Primi % 14,0

  • İşveren Payı İşsizlik Pirimi % 2,0

  • Çalışan Payı İşsizlik Pirimi % 1,0

2022 oranları bu şekildedir.

2022 Yılı Sigorta Primine Esas Günlük Taban Ve Tavan Ücretleri Ne Kadar?

Günlük olarak hesaplanan sigorta prim hesaplamasının taban ve tavan ücretini sizler için hesapladık;

Asgari Ücret 6.471,00

Sgk Primi % 14905,94

İşsizlik Sig. Primi % 164,71

Aylık Gelir Vergisi 0

Damga Vergisi 0

Kesintiler Toplamı 970,65

Net Asgari Ücret5.500,35

2022 yılına ait günlük ödeme miktarları yukarıdadır.

Sigorta Primi Ne Zaman Ödenir?

Sigorta primi ödeme sorumluluğu işverendedir. Ödemeler ise tahakkuk yapılan aydan sonraki ayın sonudur. tatile denk gelmesi durumunda diğer güne aktarılır.

Fazla Yatırılan Sigorta Primlerinin Ödemesi Yapılır Mı?

Sık sık talep için başvurulmaktadır. Başvuru yapacak kişinin SGK binasına gidip öne bir kayıt oluşturmalıdır. Başvuran kişi hala çalışmaktaysa bu ödeneğe sahip olabilir aynı zamanda işten ayrıldığı takdirde de başvuru yapıp bu ödenmeğe sahip olabilir. İki farklı iş yerinden alacağı prim ödemesine de dikkat etmelidir.

Sigorta Prim Ödemesi Nasıl Yapılır?

Çalışılan her iş için hesaplama yapılır. Toplanan tutar ödenir. Ödeme gerçekleşmesi için kişinin 4/a sigortaya sahip olması önemlidir. Her ödeme 30 günden hesaplanır. Kişinin 30 günü tamamlamadığı günler ele alınmaz 30 gün üzerinden ödem yapılır.

İki farklı işte çalışan bireyin ödemesi 72.000 TL'yi geçerse emeklilik hakkı tanınabilir. Birey bunu istemezse ödemesi gerçekleşir. 72.000 TL'yi aşıp emekli olan birey mesleği üzerinden emekli maaşı almaya başlar. Bu durum maaşı etkilemez.

Para İadesinin Yasal Dayanağı

5510 sayılı kanun üzerine "günlük kazanç sınırı" başlıklı 82. maddesinin dördüncü fıkrasında birden fazla işte çalışan kişilerin kuruma ödenen primleri sınırı aştığı takdirde, belirlenen miktarın aştığı kadarı bireyin talebi üzere ödenir. Talep tarihinin üstünden en geç bir ay içinde ödemesi yapılır. Ödenen prim tutarı için gecikme cezası veya faiz ödenmez.

İş Yerlerinin Hepsi Aynı Yerde Değilse Ne Yapılır?

Eğer bireyin çalışma hayatının hepsi aynı SGK Müdürlüğüne bağlı ise o bölgedekine gitmelidir. Fakat eğer bireyin çalışma hayatı farklı SGK Müdürlüğün de de gerçekleşmiş ise herhangi birisine başvuru yapması yeterli olacaktır.

Eğer çalışma hayatı genel olarak farklı illerde ise de bir SGK Müdürlüğüne başvuru yapması yeterli.


Comments


Haberler

bottom of page