top of page

Emeklilikte Prim Eksiği Olanlar Nasıl Emekli Olabilir?

Güncelleme tarihi: 14 Oca 2023

Türkiye’de milyonların merak ettiği sorulardan bir tanesi de “Emeklilikte prim eksiği olanlar gün sayısını nasıl tamamlayabilir?” Ülkemizde emekli olabilmek adına çalışanların sağlaması gereken üç şart bulunmakta. Bu şartlar yasada yaş, yıl ve prim sayısını doldurmak olarak ifade edilmekte. Emeklilik şartlarını taşıyan insanlar dışında emeklilik prim eksiği bulunan milyonların gün sayısını nasıl tamamlayacağı merak konusu.

İnsanlar, belli bir yaşa geldikten sonra birçok farklı sebepten dolayı sigortalı olarak çalışmayı bırakmak zorunda kalıyor. Emeklilik hesabını yapan insanlar bu zorunlu durumu düşündüğümüzde eksik prim engeliyle karşı karşıya kalıyor. Türkiye’de yaşayan insanlar, prim eksiğini tamamlamak adına çıkış yolları arıyor.

Prim Eksiği Olanlara Üç Çıkış Yolu

Farklı sebeplerden dolayı sigortalı olarak çalışmayı bırakan fakat prim gün sayısını tamamlamak isteyen vatandaşların önünde üç çıkış yolu bulunmakta.

  • Borçlanma

  • Borçları Yapılandırma

  • Hizmet Tespit Davası

Ülkemizde prim gün sayısını tamamlanın en çok kullanılan yöntemi “borçlanma” olarak dikkat çekiyor.

Borçlanma için vatandaşların toplu bir para yatırma durumu söz konusu. Yatırılması gereken miktarın minimum tutarı, ödeme yapılacağı zamanın asgari ücretine göre belirlenmekte. Erkek ve kadın sigortalıların doğum, askerlik, yurtdışı borçlanma ve staj yoluyla eksik günlerini tamamlama imkanları yer almakta. Bağkur’lu esnafa dönük gerçekleşen fırsatta ise dondurulan günlerin canlanması (ihyası) için yapılandırma imkanı bulunmakta.

En Büyük Eksiklik Kayıt Dışılık

Ülkemizde birçok insanın prim gün sayısının eksikliğinin önünde yer alan temel sebeplerden bir tanesi de kayıt dışılık. İnsanlar, sigortasız çalıştıklarından dolayı işçi primleri ödenmiyor. Sigortası geç yapıldığından dolayı veya eksik yatırıldığında o kişinin prim gün sayısı yetersiz kalabiliyor. Bu işçilerin yaşadıkları haksızlıkları giderebilmek için önlerinde beş yıllık bir imkan bulunmakta. Beş yıl içerisinde açacakları hizmet tespit davasıyla birlikte yaşadıkları mağduriyeti tespit ettirebilir, bu yolu izlediklerinde kayıp günlerini geri kazanabilirler.

Sigorta girişi sonrasında kadınlar için gerçekleşecek üç doğum tam 6 yıl kazandırıyor. 2160 güne tekabül eden gün sayısı ile mevcut sigortalarına tam tamına altı yıl devlet tarafından ekleniyor. Sigorta girişi yapılmadan önce askerlik görevini yerine getiren erkekler içinse 540 güne kadar prim kazanmak mümkün görünmekte. Böylelikle daha az prim sayısı ile daha erken emeklilik imkanı kadın ve erkeğe doğum ile askerlik şartları sağlandığında sunulmakta.


Gurbetçilerin Borçlanma Sayılacak Günleri

Yurtdışında yaşayan ve burada çalışan vatandaşlar, çalıştıkları sürelerde borçlanarak emeklilik hesabını dikkate alabiliyorlar. Kadınlar, yurtdışında 18 yaş sonrasında geçirdikleri süre boyunca çalışmasalar dahi borçlanabiliyorlar.

Eksik Prim Günlerini Tamamlamak Adına Borçlanma Yapılabilecek Diğer Seçenekler

Eksik prim günlerini tamamlamak isteyen vatandaşların, borçlanma yapabilecekleri birçok seçenek yer almakta. Sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurtiçinde veya yurtdışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri başta olmak üzere bir yıla kadar avukatlık staj süreleri kadınların ücretsiz şekilde kullanacakları doğum izinleri ile er veya erbaş askeri personelin silah altında bulunduğu gün süreleri borçlanma yapılabilecek seçenekler arasında yer almakta.


Comentarios


Haberler

bottom of page