Bankacılık Denetleme Ve Düzenleme Kurumu Ne Yapar?
- bayram özkan
- 25 Kas 2022
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 14 Oca 2023
Merkezi Ankara' bulunan BDDK’nın bölümleri , Bankacılık Düzenleme, Başkanlık ve de denetleme kurulundan oluşmaktadır.
Görevleri Nelerdir?
Bankacılık işlerinin yürütülmesi ve Banka kurulması gerekirse öncelikli olarak BDDK’dan izin almak gerekmekte. Yurt içi ve de yurt dışında faaliyet gösterecek kişilerin de bu kurumdan izin almış olması gerekmekte. BDDK, bankaların, kuruluş, devir, çalışma, denetleme, tasfiye etme ve birleştirme gibi denetmelerine ilişkin konulardaki esasları düzenleyen kurumdur.
Kredili sistemin daha da etkin bir biçimde çalışmasını oluşturmak adına gerekli olan bütün kararları almakla yükümlü olan kurumdur. Bu kurumda işçi olarak çalışan insanların bir diğer göreviyse, bankacılık mevzuatının oluşmasını sağlıyor olmaktır. Aynı zamanda ise rekabet ortamının bütünüyle sağlanabilmesi adına bankanın karşı, verimli ve rasyonel işleyişi ile finansal piyasaları da kontrol etmesi gerekir.
Açılımı Ne Anlama Gelmektedir?
BDDK kısaltmasının uzun hali ve asıl adı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'dur. BDDK, bankaların düzenleme, kuruluş süreci, yönetimleri, tasfiye durumu devir ve de birleştirme gibi durumların gerçekleştirmesine izin vermekte olan kurumun adıdır. BDDK, mali piyasalara ilişkin yapılması planlanan yeni düzenlemelerin ilişiği bulunan taraflarla görüşme sağlayarak hazırlanmasına katkı sunar. Daha sonra da bu hususlar hakkında ne yapacakları konusunda ve nasıl hamlelerde bulunacakları hakkında fikir alışverişinde bulunurlar.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun Amacı Nedir?
BDDK’nın asıl görevi ve amacı, Bankalar Kanununun uygulanmasını denetleme ve de sağlamaktır. Bankalar kanunun amacı ise;
Menfaati Korumak Ve Gözetmek,
Mali Piyasalardaki Güven Ve İstikrar Ortamını Sağlıyor Olmak,
Ekonomik Kalkınmanın Getirmiş Olduğu Gereklerini Yerine Getirme İşini Üstlenmek,
Kredinin Düzgün Bir Biçimde İşleyişini Sağlıyor Olmak,
Çalışma, Birleşme, Devir Ve De Tasfiye Etme Gibi İşlemlerin Yürütülmesini Sağlıyor Olmak Gibi Görev Ve Amaçların Gerçekleştirilmesini Sağlamakla Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu Kurulmuştur.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Yetkileri, Görevleri Nelerdir?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bir karar verme organı olmaktadır . Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, bir başkan ve diğer ikinci bir başkan olmak üzere yedi üyeden meydana gelir.
5411 sayılı kanunun 93. maddesine binaen bu kurum, yasaların ve de ilgili mevzuatın kendilerine verdiği yetkiler çerçevesinde finansal piyasalardaki güven ve istikrarın ortamının sağlanıyor olması, kredi sisteminin daha düzenli bir biçimde işleyişi , mali sektörün olabilecek en kısa zamanda gelişim göstermesi, tasarruf yapan insanların hak ve menfaatlerinin korunup gözetilmesi gibi görevleri de bulunmakta.
Bankalar ve siyasal holdinglerin sahipleri ile kanun maddelerinde bulunan hükümler saklı kalmak kaydıyla faktoring, finansal kiralama şirketleri ve bu finansal kiralama şirketlerinin yönetimi, teşkilat yapısını, bölmemek, düzenlemede yardımcı olmak ve hisse değişimi gibi işleri yürütmek ve Denetleme amacı bu kurumun asli görevleri arasında bulunur
Comments