top of page

Askerlik Borcu Ne Demektir?

Güncelleme tarihi: 14 Oca 2023

Yedek Subaylar Mektebi'nde veya yedek subayların ferdi veya astsubay sıfatıyla geçirdiği sürelerin tamamı veya bir kısmı, sigortalı olarak kayıtlı kişiler tarafından yazılı talepleri veya hak sahibi olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna borçludur. Onbaşı veya çavuş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçirilen zaman kredilendirilebilir. Askerlik hizmetini yapmayan veya serbest olanlar bu hakkını kullanamazlar. Askerlik bitimine kadar yapılabilir.

Askerlik Borcunun Yararı Var Mıdır?

İlgili kanunla belirlenen sigortalılık başlangıcından önceki kredi süresi ile sigorta başlangıç ​​tarihi tahsil edilen gün sayısı kadar düşürüldüğünde, prim gün sayısı artırılır. Ancak askerlik öncesi hizmet sahipleri için yalnızca bonus günlerinin sayısını artırır.

Askerliğe Ait Borç Nasıl Hesaplanır?

Sigortalı veya lehdar tarafından belirlenen günlük gelirin yüzde 32'sinden fazlası, katkıda bulunulacak günlük gelirin alt ve üst sınırları arasında hesaplanır. Bu hesaplama istenilen kredinin geçerli olduğu dönem için geçerli olan bonus sonrası temel günlük gelirin alt ve üst limitlerinden yapılır.

Askerliğin Sadece Bir Kısmı Ödünç Alınır Mı?

Emeklilik her zaman uzun bir zaman gerektirmez. Bu nedenle, askerlik süresinin tamamı yerine yalnızca bir kısmını ödünç alabilirsiniz. Örneğin yaşlılık aylığı için 60 gün gerekiyorsa, iki aylık askerlik kredisi yeterlidir.

Birden Fazla Ödünç Alınır Mı?

Daha önce askerlik hizmetinin yalnızca bir kısmı borçluysa, kalan kısmı için borçlanabilir. Bunun için yeni bir program gerekiyor.

Askerlik Borç Ödemesi Nasıl Yapılır?

Sigortalının onbaşı veya çavuş olarak askerlik hizmetinde veya yedek subaylar okulunda geçirdiği süre, masrafları sigortalının kendisine veya ölümü halinde karşılanabilir. Askerlik borçlanma belgesini, internet ortamından temin edebileceğiniz gibi Sosyal Güvenlik Müdürüne bağlı Sosyal Güvenlik Merkezinden de temin edebilmektesiniz.

Primler Ne Zaman Ödenmelidir?

Hesaplanan prim borcu ilgilisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde ödenmesi gerekmektedir. Ödeme yapmayanlarsa bir ay içerisinde tekrar bildirimde bulunarak başvuru yapmalıdır. Cezai bir yaptırımı bulunmamaktadır.

Ödenmiş Primler Geri Alınabilir Mi?

Programı kullanmanın herhangi bir nedenle emeklilik tarihinizi etkilemediğini tespit ederseniz ödemiş olduğunuz primleri geri alabilirsiniz. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçlarınız nedeniyle ödediğiniz parayı geri almanız mümkün değildir. Bu nedenle, herhangi bir işlem yapmadan önce durumunuzu gözden geçirmeniz ve kapsamlı bir araştırma yapmanız daha iyi olacaktır.

Emeklilik Dilekçesi Nasıl Yazılmalı Ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Emeklilik dilekçesi başvurusu esnasında aşağıdaki bilgiler gerekmektedir:

• Emeklilik başvurusunda bulunan kişilerin 4/A, 4/B ve 4/C sigorta kapsamının hangisinde bulunduğuna dair belge,

• Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası ve emekli sandığında olan kişiler için sicil numarasını içerir doküman,

• Sigortalı kişilerin akdi hizmet yılı, görevinin son bulduğu tarih, emeklilik yaşının tamamlandığını gösteren tarihi içeren belge.

Emeklilik başvurusu yapan kişilerin emeklilik başvurusunun onaylanması için başvuru yapan kişinin bu bilgileri emeklilik dilekçesinde tam olacak şekilde yazması gerekmektedir. Yazılan dilekçede eksik bilgi ve belge varsa emekliliğin onay süresi de uzamaktadır.



Comments


Haberler

bottom of page